Blog 10/37

Zwaaien: ritmisch bewegen om beter te gaan zien

Zwaaien is het ritmisch heen en weer bewegen van je lichaam. Het brengt de beweging terug in je ogen en is heerlijk ontspannend voor lichaam en geest. Bovendien helpt het je het staren en verstarren los te laten.

Waarom zwaaien?

Mensen die wazig zien hebben over het algemeen de neiging om veel te lang op een punt te fixeren. Terwijl je ogen het beste zien als ze voortdurend verspringen van het ene punt naar het andere.

Het doel van de lange zwaai is dan ook het loslaten van de gewoonte om ergens op vast te klikken, ergens (te lang) op te fixeren.

Door je blik zo te laten 'glijden' maken je ogen vanzelf kleine schokjes; kleine oogbewegingen. Je kunt ze voelen door tijdens de oefening je ogen dicht te doen en met je vingers losjes je oogleden aan te raken. Hoe meer beweging in je ogen des te beter je gaat zien.

Doordat je zelf heen en weer beweegt lijkt het alsof alles om je heen ook beweegt. Bewegende beelden zijn heel plezierig voor je ogen en maken het onmogelijk te verstarren. Bovendien is het knap lastig om te staren en te turen als je zo beweegt; dat leer je dus mooi af.

De grote zwaai

Bates beschreef een aantal manieren van zwaaien in zijn boek en magazines. Allemaal zijn ze reuze effectief en helpen ze je om de goede zie-gewoontes aan te leren.

In mijn boek Natuurlijk Zien en de Batesmethode beschijf ik ze allemaal, maar hier beperk ik me tot de grote of lange zwaai:

  1. Zorg dat je ontspannen staat, midden in de kamer, met je gezicht naar het raam. Je voeten staan een eindje uit elkaar (schouderbreedte), je knieën zijn licht gebogen, je armen hangen losjes langs je lichaam. Adem vanuit de buik en knipper regelmatig.

  2. Draai je lichaam (hoofd, romp en armen) langzaam naar links. Je verplaatst je gewicht op je linkervoet en tegelijkertijd gaat de rechterhiel iets van de vloer. Je schouders staan nu evenwijdig aan de linkermuur.

  3. Daarna draai je naar rechts totdat je schouders evenwijdig zijn aan de rechtermuur, je verplaatst je gewicht naar je rechtervoet; je linkerhiel gaat omhoog. Je hoofd en ogen draaien mee met je lichaam. Je maakt zo telkens een halve cirkel.

  4. Als je dit gemakkelijk, vloeiend en zonder inspanning beoefent, zonder te willen focussen op de voorwerpen die je ziet, merk je al snel dat de lange zwaai de spanning in spieren en zenuwen laat verdwijnen.

Hoe lang en wanneer?

Bates liet zijn patiënten rustig een half uur achter elkaar zwaaien. En ik moet zeggen dat de weinige keren dat ik dat zo lang heb volgehouden ik dat heel fijn vond; totaal ontspannen, haast meditatief. Maar vijf minuutjes is ook oké.

Tijdens onze vakantie in de VS lieten Jelle en ik onze blik door de prachtige uitzichten glijden. Hier in Groningen heb je ook van die prachtige vergezichten: eindeloze platte vlaktes zonder obstakels! En wat dacht je van het strand terwijl je blik heen en weer zwaait over de horizon?

Vermoeide ogen als je wakker wordt?

Als je regelmatig ’s morgens opstaat met vermoeide ogen heb je grote kans dat je ogen, zelfs in je slaap, gespannen zijn. Door 50 keer of meer te zwaaien voor het naar bed gaan voorkom je oogspanning tijdens de slaap. Als je vlak na het opstaan ook zo’n 50 keer de grote zwaai doet begin je de dag goed.

Conclusie

Zwaaien zorgen vaak - juist uitgevoerd - tot een directe verbetering van het zicht. Bates leerde zijn patiënten niet voor niets tijdens het eerste consult het zwaaien aan, samen met het palmeren en het zonnen.

Ik kan me best voorstellen dat je je afvraagt wat zulke simpele bewegingen voor effect op je zicht kunnen hebben. Sterker nog: ik heb de zwaai in het begin zelf ook onderschat. Inmiddels weet ik beter.

Als je erg wazig ziet is het zwaaien heel belangrijk om weer goed te gaan zien. Gun jezelf de tijd om de zwaai goed aan te leren en doe hem iedere dag.

Bovendien profiteert niet alleen je zicht van het ontspannende effect maar ook je lichaam en geest. Dat is in onze drukke samenleving mooi meegenomen, toch?

oefeningen

Vorige Post Volgende Post

Blog